Dé beste websites/leveranciers voor fotoproducten

03-05-2021

Ik ben aan de slag gegaan met een veel gestelde vraag van mijn lieve klanten.
" Welke website verkoopt betaalbare en mooie canvassen/albums/prints"?

Let me help you out!

Ik heb wat opzoekingswerk gedaan, en er staan er hoogstwaarschijnlijk voor jou zeer bekende en iets minder bekende tussen.

Geen zin in alle uitleg over de websites? beneden deze pagina staan de voorbeeldjes van fotoafdrukken die ik besteld heb van alle leveranciers waarover ik hier praat. 


Albelli

Die kennen we allemaal hé?! Albelli biedt een groot assortiment van fotoproducten aan.
Het enige moeilijk hier voor jou, is het kiezen wat je graag wilt!

Ik ben natuurlijk op ontdekkingstocht gegaan of deze websites ook gebruiksvriendelijk zijn voor particulieren die niet gewoon zijn een album aan te maken.
Ik koos dus om een fotoboek /album te maken.
En guess what, het wijst zichzelf volledig uit en helpt je zelfs een handje! Van zodra je de grootte van je album gekozen hebt, krijg je de keuze:

  • Zelf ontwerpen
    Hier kan je dus kiezen om zelf de foto's in volgorde naar keuze te plaatsen
  • Smart assistent
    Hun technologische website, kiest voor jou de beste foto's uit en plaatst deze zelf in je fotoboek.
  • Thema boeken

Je kan kiezen om de leegte rond je foto's te vullen met thema's. Zij bieden 114 verschillende thema's aan, op maat van jouw foto's. Vakantie boek? Dan kan je kiezen voor zee en strand.

Ik koos snel even voor een leeg fotoboek, hier krijg je dan terug de keuze om of hun programma te downloaden voor je computer ( offline opslagen van je ontwerpen, alsook beter voor grote fotoboeken) of om met hun online bewerkingsprogramma te werken. Ik koos voor de snelle optie: online. Hier maken ze je ook helemaal wegwijs, en is totaal niet moeilijk. Je kan alles personaliseren zoals jij het wilt!

Tip? Indien dit een optie is, kies een platliggend fotoboek. Je betaald hier een kleine extra voor, maar ja kan zo 1 foto op twee bladzijde laten bedrukken zonder kwaliteitsverlies of een naad in het midden van je fotoboek.
Echt de max! ( albelli heeft deze optie 😉 ) 

Wat ik dus kan zeggen over albelli? Echt heel goedkoop voor de geleverde kwaliteit en grootte ( van canvassen en fotoboeken) die je krijgt. 


FOTO.COM

Ik ga altijd héél eerlijk zijn.

Over het ontwerpen van een foto-album, zou ik hier niet bestellen.
Waarom? Niet voor de kwaliteit, maar puur voor het gebruiksgemak.

Éérst moet je hun software downloaden op je pc, wat wel héél vlot verliep.
Maar persoonlijk werk ik daar niet zo graag mee omdat ik liever sneller geholpen wordt op de webiste. Zo'n software die je moet downloaden zijn precies ook van in de middeleeuwen ( no joke, haha ). Ik vind het al niet gemakkelijk om met zo'n programma's te werken, laat staan iemand die er helemaal niets van kent. 

Soit, dat gezegd zijnde. Ik gaf het na 5' al op, want hun programma blokkeerde al als ik foto's wou uitkiezen en importeren. Ik ben iemand met veel geduld ( op bepaalde vlakken, zoals bv newborn fotosessies ) maar niet voor deze soort dingen. Ik wil dat het voorruit gaat en snel meewerkt.

Dus ik heb het al meteen afgesloten, sorry not sorry. Ik bespaar jullie liever die tijd!

Indien jij hier wel geduld en tijd voor kan maken, doen hé! Je kan ook hier verschillende fotoboeken kiezen ( jammer genoeg niet de platliggende ) en ook niet met een mooie linnen versie voor de buitenkant van je fotoboek. Wat ik al heel jammer vind, want een afgewerkt fotoboek met linnen vind ik er al veel professioneler uitzien dan met een foto op de voorkant van het boek. ( persoonlijk smaak ). Dit kan bij albelli wel.

Je kon hier ook kiezen tussen thema's ( 8 met subcategorieën ) zoals bij albelli, strand, bos, bloemen, etc.
Persoonlijk ook niet mijn voorkeur. Ik wil dat in een fotoboek de aandacht naar het kindje/famillie wordt getrokken en niet naar felle bloemen naast de foto. Maar ook hier, smaken verschillen hé!

Voor foto-afdrukken zijn zij wel goed.

Dit kan je gewoon via hun website, hoef je niks voor te downloaden ( oef ! ).
Je moet je foto's eerst uploaden, dan kan je of de instellingen instellen voor alle gekozen foto's of per foto aanduiden op welk materiaal het gedrukt moet worden ( ik kies altijd mat, ik houdt niet zo van dat schijnend fotopapier ) en welke grootte je wenst.

Ik bestelde de formaten:

15x21 cm / 20x30 cm.

Niet de normale formaten, zodat ik ineens kan zien hoe de kwaliteit is als de foto afgedrukt wordt op een groter formaat. De prijs voor hun fotoafdrukken zijn echt weinig! Wat dan wel de verzendkosten duurder maakt dan de afdrukken die je besteld. Wil je dus afdrukken bestellen, bestel er dan ineens een paar tegelijk, zo is de verzendkost minder dan je bestelling.

Ik bestelde ze op 24/04 en ze zijn ( erg goed verpakt ) aangekomen op 28/04.

Fotofabriek

Deze website vind ik zeer aangenaam om in "rond te snollen" het geeft meteen een rustige sfeer en duidelijk overzicht van wat je allemaal kan maken.
Uiteraard ben ik een kijkje gaan nemen bij de albums, hier kan je dus ook kiezen voor het bewerken online of om hun programma te downloaden. Ik koos uiteraard weer voor online, maar wauw! Heel duidelijk platform, het is écht super simpel en wijst zichzelf volledig uit. Ook de mooie website trekt zich door naar dit bewerking platform. Terwijl er op andere sites precies een oude versie uit hun mouw geschud is. Hier heb je in tegenstelling tot de andere websites de keuze om een volledig ontwerp te kiezen. Voorbeeldje hieronder: 

Of je kiest om zelf te ontwerpen en met een blanco boek te beginnen.
Easy peasy! & je kan bij fotofabriek ook kiezen voor de platliggende fotoalbums én linnen versie. Mijn twee voorwaarden dus.

Ik besloot om prints te bestellen, zodat ik de kwaliteit voor jullie kan vergelijken met fotocom en albelli. Het enige nadeel aan deze website vind ik, dat je een minimum aantal prints moet bestellen. Het minimum loopt van 5-8 stuks. Terwijl bij fotocom en albelli je gemakkelijk 1 print per gekozen grootte kan nemen. Maar dat vind ik nu geen gigantisch minpuntje.

Maar hell no, bestel hier alstublieft geen prints. Sommige websites maken gebruik van een automatische filter om je foto's "beter" te maken. Normaal kan je dit zelf kiezen, of dat moet toegepast worden of niet. Hier stond er geen knopje dus ging ik er vanuit dat ze dat niet deden. jammer genoeg dus wel.. De foto's die geprint zijn, komen in de verste verte niet overeen met mijn bewerkte kleuren/foto's. Dus sorry, it's a no go! Want als je bv koos voor een roze achtergrond, maken zij dit beige. Eikebah, haha!

Fotogeschenk

De laatste die ik voor jullie testte, is fotogeschenk.

Voor de albums, zijn zij gelukkig ook afgestapt van dat middeleeuws bewerking platform!
Kijk hieronder:

Ook weer bij hun, kan je kiezen om online te werken of hun software te downloaden.
Ik koos uiteraard weer voor online. Maar ik verschoot er van hoe gemakkelijk dit is!
Het ziet er misschien niet gemakkelijk uit, maar tijdens het opmaken kan je overal wel aan uit, je kan kiezen bij "paginastijl" Hoe de foto's gerangschikt moeten worden: 

Bij "achtergrond", kan je de kleur veranderen als je niet gewoon wit wilt: 

Bij "plakboek" kan je emoticons kiezen om toe te voegen aan je foto's: 

En bij "masker" kan je kiezen of je speciale randen wil rond je foto, ik testte het even uit en vind het zeker wel iets hebben! 

Dus voor het bewerken en leuke effectjes toe te voegen, vind ik hun website écht heel leuk en gemakkelijk. Ik bestelde natuurlijk terug prints om te vergelijken met de anderen.
En wauw! Samen met Fotocom vind ik hun momenteel de beste. Je hebt geen kleurverlies, de foto komt afgedrukt aan zoals je ze ziet op je computer, kwaliteit is ook super.
Dus ja! Ik raad fotogeschenk ook zeker en vast aan. 


DE TEST:

Hieronder geef ik de resultaten van de prints die ik aankocht bij de bovenstaande leveranciers. Gewoon mijn oprecht eerlijke mening! De foto's die ik naast elkaar gelegd heb, zijn getrokken met mijn gsm, de kleuren kunnen dus iets afwijken, maar vertrouw me alstublieft op mijn woord als ik zeg dat de kleuren wel of niet exact zijn in het echt.

Links Albelli
Midden Fotogeschenk
Rechts Fotofabriek

Ik hoop dat jullie ook héél duidelijk de verschillen zien?
De middelste foto is eigenlijk exact de foto die ik zo bewerkt heb en te zien krijg op mijn computer. De andere twee foto's hebben Albelli en Fotofabriek gewoon zelf even aangepast en wat met de kleuren liggen "spelen". Waar ik als fotograaf dus absoluut niet tevreden mee ben, haha. Want dit is niet de foto die ik zo bewerkt heb. Albelli heeft de foto precies wat donkerder gemaakt en een "waas" overgeplaatst & Fotofabriek heeft mijn foto gewoon nog wat extra belicht.
Dus de winnaar? Fotogeschenk it is!

Links Albelli
Midden Fotogeschenk
Rechts Fotofabriek

Wederom, Links hebben ze de kleuren helemaal aangepast, Ik heb dezelfde foto's gekozen zodat je het verschil goed kan zien. Links is het roos uit mijn achtergrond gewoon weggehaalt? En weer donkerder en een soort "waas" over de foto geplaatst. Midden van fotogeschenk is terug exact de foto zoals ik hem bewerkt heb en op mijn computer zie, perfect! Fotofabriek heeft ook weer de foto veel helderder gemaakt en het roos is ook volledig weg. het is zelfs lelijk gelig?

De Winnaar? Jep.. 2-0 voor Fotogeschenk!

Links Fotocom
Rechts Fotofabriek

Fotocom heb ik niets op aan te merken, dit is de foto die ik op mijn computer zie!
Fotofabriek, weer hetzelfde verhaal.. mijn foto overbelicht gemaakt. WHY?!

Je ziet de arm van de papa rechts bijna niet meer, het is gewoon een witte vlek.
Dus nee, Fotofabriek is niet mijn vriend op vlak van fotoafdrukken!

En last but not least,

Links Fotocom
Rechts Fotofabriek

Ook hier niet heel tevreden over de kleuren van Fotocom & Fotofabriek.
Fotocom maakt de foto donkerder en neemt de kleur wat weg maar valt nog redelijk mee in het echt. De foto's hieronder zijn genomen met mijn gsm ( i know, niet zo slim voor een fotograaf, oeps! ) Dus in het echt is links wel mooier. Maar rechts van Fotofabriek blijft even fel in het echt.. Weer de belichtingen véél te hard aangepast jammer genoeg.


Moraal van het verhaal?

Fotogeschenk it is! Als je natuurlijk niet veel verschil wilt op de kleuren van je foto's.
Indien het voor eigen gemaakte foto's is, kan je uiteraard gemakkelijk bij alle fotoservices bestellen. Maar ben je bij een professionele fotograaf geweest? Dan raad ik echt aan om uit te kijken naar de kleurveranderingen.

En wat ik dus ga doen, verder op zoek naar meer fotolabs voor particulieren zodat jullie toch meerdere keuzes hebben uit goede leveranciers!
See you soon!